Vlechtheggen
Oorsprong van de vlechtheg
Een vlechtheg is een wonderbaarlijk samenspel tussen mens en natuur. In feite is de vlechtheg ontstaan om vee binnen en roofdieren of andere ongewenste gasten buiten het territorium te houden. Het “keren van vee” is een effectieve methode om een ondoordringbare afscheiding van natuurlijke materialen te maken.
Hoe is de vlechtheg samengesteld?
Vroeger werd voor een vlechtheg meidoorn en sleedoorn gebruikt al dan niet aangevuld met inheemse rozenstruiken. Nu maken we gebruik van een variatie van soorten planten en heesters zoals wegedoorn, hazelaar, hondsroos, veldesdoorn, gelderse roos, haagbeuk, kardinaalsmuts en kornoelje.
Hoe maak je een vlechtheg?
Het invlechten of het leggen van de haag kent twee technieken. Het platleggen van de takken en het “inbreien” tot een stevig geheel. Vaak zijn de takken te dik om te buigen en dan wordt de stam gedeeltelijk ingekapt of ingesneden. Daarna kan die stam ook gevlochten worden. We gebruiken géén hulpmiddelen voor de versteviging. Het is een organisch bouwwerk zonder gebruik te maken van palen of staken. Het resultaat is een natuurlijke en levende afscheiding die nauwelijks onderhoud nodig heeft. In de winter is het vlechtpatroon van de haag goed zichtbaar. Maar ook in de andere seizoenen is het een fraai landschapselement.
Ecologisch waardevol
Een vlechtheg is een schuilplaats of broedplaats voor (kleine) vogels, zoals de grauwe klauwier. Daarnaast vind je er ook insecten en kleine zoogdieren.
Noemenswaard is dat de zon- en schaduwzijde ieder hun eigen microklimaat kennen.
Frank de Bont, december 2022